
 
 

 
 

  

 
1) Why do I need to lodge to 
change/install an on-site sewage 
management system? 
 

A section 68 application under the 
Local Government Act 1993 is 
required to be lodged to install or 
alter any on-site sewage 
management system.   

 
The application shall include a site plan showing the location of effluent 
disposal areas and demonstrate the amount of suitable land available.  
The site plan shall include the location of the sewage management 
system, any proposed buildings and all required buffer distances to 
buildings, property boundaries, driveways, swimming pools, paved 
areas, market gardens (where applicable) and drainage depressions, 
dams, and water courses. The application shall include floor plans for 
all dwellings/sheds to be connected to the on-site sewage 
management system. NOTE: A study shall be classified as an 
additional potential bedroom. An application may require a wastewater 
report – see Question 3. 
 
2) What are the required buffer distances? 
 
Buffer distances can be found in Council’s ‘On-site Sewage 
Management and Greywater Re-use Policy 2021, Table 5.8’ 
 

 
 



 
 

 
Other buffer distances  

 
Septic Tanks and Treatment Tanks 
  

i. A minimum buffer distance of 2.5 metres shall be provided 
between any septic and treatment tank(s) and any property 
boundary.  

ii. The septic and or treatment tanks must be located a 
minimum of 2.5 metres from any dwelling, habitable 
building or other structure NOTE: This figure is based on 
the assumption that the installation will be in clay soils 
where the angle of repose is 45 degrees, i.e. the base of 
the tank is equal to the distance to the base of the footings 
of the dwelling.  

iii. The location of the tank(s) is required to comply with the 
buffer distances as detailed in s5.8 of this policy, for 
permanent surface waters, groundwater wells and other 
waters.  

iv. The location of the tank(s) shall be located a minimum of 6 
metres down slope of any in-ground water storage tank. 
 
 

3) When would a waste water report be required? 
 
See categories and requirements from s5.4, 5.5 and 5.6 in 
Council’s ‘On-site Sewage Management and Grey-water re-use 
policy’. 

 

 



 
 

 
 

NOTE: Pump-out systems will not be considered as an acceptable 
means of wastewater disposal for new subdivisions. Sub-soil (trenches 
and beds), also will not be considered for sub-division applications. 

 
 
4) When do I require a NorBE assessment (Neutral or Beneficial 

effect on water quality)? 
 
When the property is located in Sydney Drinking Water Catchment – 
your wastewater consultant will provide this in the wastewater report. 
 
 
5) Can I install a pump out system?  

 

• Pump out systems are not recommended as they are 
expensive, difficult to maintain – reliant on an external, 
appropriately licensed wastewater removalist to turn up on time 
and empty the system, and pose a high risk to the environment.  
Pump out systems may be considered – only as a last resort, 
where there is no other option.   

• Pump out systems will not be considered in new subdivision 
applications. 

 
6) Can I install a domestic septic tank/aerated wastewater treatment 

system on my property? 
 

• Domestic wastewater tanks which can be installed, must be 
accredited with NSW Health – the certificate of accreditation 
and tank specification is to accompany any s68 application. 

• All domestic tanks accredited by NSW Health will only cater for 
10 persons, with a maximum design flow rate of 1500L/day.  
Anything above this will require an alternative system, which 
must demonstrate that it is capable of treating the design flow. 



 
 

It might be reasonable e.g. when building a granny flat to install 
an additional septic treatment system, where space permits. 

 
7) I am getting my Approval to Operate renewal every 12 months.  

Why? 
 
Certain properties have higher risks than others, and potential to 
impact on other properties and Catchment areas (where applicable).  
An Approval to Operate is current for 1, 3 or 5 years, dependent on the 
risk category assigned to that particular system. Risks categories are 
outlined in the following table: 
 

 
 

8) How often do I need to get my septic system serviced? 
 

• Your Aerated Wastewater Treatment System, (secondary 
treatment), is required to be serviced every 3 months to ensure 
that it is operating in accordance with the manufacturers 
guidelines and complies with relevant legislation. 
 

• A primary treatment system, (conventional septic tank – 
primary treatment), does not have to be serviced, however 
should be de-sludged every 3-5 years to ensure that it operates 
effectively and that sludge does not impact on the trench/bed 
system. 



 
 

9) Why do I have to pay an Approval to Operate fee? 
 

• NSW Government regulations, (Local Government 
(General) Regulation 2005 – subdivision 6), require every 
septic system to be registered with Council.  
 

• An approval to operate sets out the basic rules and 
conditions that you need to follow to keep the system 
working well and to ensure that the performance standards 
comply with the requirements of the Local Government 
(General) Regulations 2005, subdivision 7.  

 

• Council is able to charge fees to cover the cost of 
monitoring and to manage public health and environmental 
risks associated with septic systems, in accordance with the 
Local Government Act 1993 – Section 80 and Council’s 
Fees and Charges schedule. 

 

• Operating an on-site sewage management system without 
an Approval to Operate is an offence and may result in 
Council issuing a penalty infringement notice.  Continued 
non-compliance may result in court action. 

 

It says in Section 553A Special rates and charges not payable in 

relation to land provided with private water supply or sewerage.  

In relation to s553A, an Approval to Operate fee is not a special rate or 
charge in relation to: 

a) Council providing a water supply or sewer service (this would 
be charged if Council was the provider), or 

b) A direction under s56 of the Act. (e.g. under the Water 
Management Act 2000) 

 

How do these standards apply when we only discharge plain water? 

Wastewater effluent water still contains a certain amount of bacteria, 
even when treated – with the potential to cause harm to the 
environment if not managed appropriately. An Aerated Wastewater 
Treatment System provides secondary treatment – whereas Sydney 
Water Treatment generally provides a level of tertiary treatment or 
better, which can then be recycled for other uses. 



 
 

 

 
Source - Part 2 Easy Septic Guide


